رنگ روغن
یکی از پرکاربردترین انواع رنگهای ساختمانی است. این رنگ یکی از رنگ های قدیمی ساختمانی محسوب می شود.در این مطلب می خواهیم در مورد رنگ روغن، کاربرد و انواع رنگ های روغنی ساختمان، مزایا و معایب رنگ روغن و … نکاتی رو بگیم.
رنگ های روغن ساختمان با اینکه در حال حاضر طرفداران زیادی دارد اما به دلیل معایبش، استفاده از آن در حال کاهش است. مهمترین دلیلی که رنگ روغن با وجود قدیمی بودن و معایبی که دارد، هنوز در حال استفاده است، ضد آب بودن و قابلیت شستشوی آن است. علت این مسأله به ساختار شیمیایی این نوع رنگ برمیگرده. این رنگ دارای پایه ی حلال نفتی بوده و بنابراین در آب حل نمیشه. پس خیلی راحت میشه اون رو با آب شست. در مقابل رنگ های پلاستیکی که دارای پایه ی آبی هستند، عمدتاً مقاومت کمی در برابر آب دارند.
انواع رنگ های روغنی
رنگ روغنی مات:
معمولا از رنگ مات برای رنگآمیزی سطوحی استفاده میشود که نمیخواهیم جزئیات (نواقص) آن سطح به خوبی دیده شود.
مثل سقف و دیوارهایی که زیاد موج دارند. امروزه رنگهای روغنی نیز از رنگهای سنتی و قدیمی محسوب میشوند که به علت اثرات زیست محیطی زیانآور و زمان خشک شدن طولانی و بوی نامطبوع، استفاده از آنها رو به کاهش است . ولی همچنان برای رنگآمیزی درب و پنجرههای فلزی به عنوان یکی از بهترین گزینهها محسوب میشود و حتی برای مواردی که به خاطر زیبایی بیشتر قرار است که دربهای فلزی با رنگهای مولتی کالر رنگ شوند، رنگ روغنی به عنوان عایقی در برابر خوردگی و زنگزدگی در آسترکاری آن ها استفاده میشود.
رنگ روغنی براق:
اصولا از رنگ روغنی براق که از شفافیت بالایی برخوردار است برای رنگ آمیزی فلزاتی نظیر نرده، فرفورژه، درب و پنجره و … استفاده میشود. همچنین برای رنگ درب و پنجره چوبی نیز کاربرد دارد.
یکی از ویژگیهای جذاب این نوع رنگ، قابلیت شستوشوی آن است. این خصوصیت یکی از دلایلی است که باعث میشود خیلیها همچنان سراغ رنگهای روغنی بروند. مخصوصا اگر کودک بازیگوشی داشته باشید و بخواهید دیوارها از شیطنتهایش در امان بماند، میتوانید روی این نوع از رنگهای روغنی حساب باز کنید. این نوع رنگ به دلیل انعکاس زیاد نور، اشکالات و ناهمواریهای موجود در گچکاری را به خوبی نشان میدهند؛ چیزی که در انواع مات وجود ندارد.
رنگ روغنی نیمه براق:
در نقاشی ساختمان با رنگ روغنی، رنگ نیمه مات یا نیمه براق که از مخلوط رنگ مات و براق بدست میآید، بیشتر برای نقاشی دیوارهای ساختمان استفاده میشود که علت آن است که هم موج دیوار را نشان نمیدهد و هم به اندازه کافی براق است که دیواری که رنگ شده خوب جلوه نماید.
این نوع نسبت به رنگهای براق ارزانتر هستند و برای پوشاندن معایب دیوار، انتخاب ایدآلی به شمار میآیند. این نوع رنگ روغنی نسبت به نمونهی براق قابلیت شستوشوی چندانی ندارد و عملا نمیتوان روی این قابلیت مانور داد. اگر دوست ندارید دیوارتان نور را منعکس کند و میخواهید از سادگی دیوار لذت ببرید، بهتر است نوع مات را انتخاب کنید.
مزایای رنگ روغنی:
مهمترین مزیت رنگ روغنی که با وجود قدیمی بودن و معایب مهم این نوع رنگ، هنوز هم کاربرد دارد، قابلیت شستشوی بالای رنگ های روغنی است. با استفاده از رنگ روغنی برای رنگ آمیزی دیوار ها، به دلیل اینکه دارای پایه ی حلال نفتی هستند، میتوانید به راحتی دیوار های منزل رو با آب شستشو بدید.
به دلیل ضد آب بودن، برای رنگ آمیزی نرده و چارچوب ها و درب های فلزی و چوبی بسیار نیز رنگ روغنی بسیار مناسب است.
رنگ روغنی پوشش دهی ببسیار بالایی دارد. یعنی با مقدار و حجم کمتری رنگ، میتوانید سطح بزرگتری رو نسبت به رنگ های پلاستیک رنگ کنید.
معایب رنگ روغن:
رنگ روغن با اینکه به راحتی تمیز شده و اصلاً با آب پاک نمیشه، معایبی هم داره که کم هم نیستند. در ادامه به این معایب اشاره میکنیم.
۱) اجرای رنگ روغن نسبت به رنگ های پایه آب مثل اکرولیک و پلاستیک، خیلی سخت و زمانبره. رنگ روغن دارای چندین مرحله ی اجراست که بین مراحل اجرایی باید حداقل ۲۴ ساعت فاصله بیفته. به همین علت اگر شما خیلی عجله داشته باشین نمیتونین از رنگ روغن برای رنگ آمیزی خانه ی خودتون استفاده کنید.
اگر خانه ی شما از قبل دارای رنگ روغن باشه مراحل اجرای رنگ روغن شامل بتونه یا زیرسازی، رنگ آستر، ۱ یا دو دست رنگ برروی رنگ آستر و رنگ نهاییه و همونطور که گفتیم بین هر مرحله حداقل ۲۴ ساعت زمان میخواد. پس در بهترین حالت، رنگ آمیزی خانه شما در کمتر از ۴ یا ۵ روز تموم نمیشه. اگه دیوار های خانه ی شما از قبل رنگ روغن نداشته باشن و گچی باشن، یک یا دو مرحله به پروسه ی رنگ آمیزی اضافه میشه و یعنی زمان رنگ آمیزی خانه ی شما طولانی تر میشه.
۲) رنگ روغن به دلیل اینکه دارای پایه ی حلال نفتی هست، بوی خیلی تند و بدی داره. این بو به شدت برای شما که در معرضش قرار میگیرید، مضر است. غیر از بوی بدی که در هنگام اجرای پروژه وجود داره، بعد از اون هم تا مدتی این بو ماندگار بوده و از بین نمیره. یعنی اگه میخواین از رنگ روغن استفاده کنین خودتونو برای تحمل بوی زننده ی نفت و رنگ برای مدت نسبتا زیادی آماده کنین.
۳) رنگ روغن باز هم به دلیل اینکه دارای پایه ی حلال نفتیست، سازگاری مناسبی با محیط نداره و برای محیط زیست خیلی مضره! ضرر برای خودمون و محیط اطرافمون! این مسأله واقعاً قابل چشم پوشی نیست!
ویژگی ها و شرایط نگهداری مناسب رنگ روغن
رنگ روغن مناسب، دارای ۲ ویژگی هست:
۱) استاندارد است
۲) از تاریخ انقضای آن نگذشته است.
در هنگام خرید رنگ روغن به این دو ویژگی بسیار ساده و ظاهراً پیش پا افتاده توجه کنید. همچنین دقت کنین رنگی که میخرین، براساس نیازتون باشه. مثلاً شما نیاز به رنگ مات دارین و اشتباهی رنگ براق رو نخرین! پس به براق یا ماتی رنگ هم توجه کنین و در پایان به این مسأله هم حواستون باشه که برای رنگ آمیزی یک ساختمان مسکونی، رنگ مات و براق رو باید با نسبت برابر باهم مخلوط کنید.
اما بعد از اینکه رنگ رو خریداری کردید باید در چه محیطی اون رو نگهداری کنین؟!
برای نگهداری رنگ باید دما نه خیلی زیاد و نه خیلی کم باشه. دمای بین ۵ تا ۳۵ درجه برای نگهداری رنگ روغن مناسبه و باید حتماً از منجمد شدن رنگ در اثر سرما جلوگیری کنین.
رنگ های روغنی به علت اینکه دارای پایه حلال نفتی هستند، در برابر حرارت حساس بوده و احتمال آتش سوزی براشون وجود داره. پس حتما باید از حرارت مستقیم یا حتی حرارت غیر مستقیم و زیاد دور نگه داشته بشن تا آتش نگیرن. تینر که حلال رنگ های روغنیه، بسیار قابل اشتعاله و اصلاً نباید در معرض گرما و حرارت و حتی نور مستقیم خورشید قرار بگیره.
حلال رنگ روغن؛ برای رنگ روغنی از چه تینری استفاده کنیم؟
برای رنگ روغن از تینر به عنوان حلال استفاده میشه. اصطلاحی که برخی برای این نوع تینرها استفاده میکنن تینر روغنی هست که مخصوص رنگ روغنه. البته این نوع تینر بسیار کم یابه و ممکنه محصولات تقلبی رو به عنوان تینر روغنی بهتون بفروشن. پس حتما برای انتخاب تینر از شرکت های معتبر تولید رنگ و تینر (مثل سرزمین رنگ) خرید کنید.
همین حالا در سایت و اینستاگرام پخش رنگ سرزمین رنگ عضو شده و از مزایای آن استفاده کنید ، بهترین قیمت رنگ .